ORDONANTA URGENTA   Nr. 27 din 29 martie 2006

privind salarizarea si alte drepturi ale judecatorilor, procurorilor si altor categorii de personal din sistemul justitiei

ACT EMIS DE: GUVERNUL ROMANIEI

ACT PUBLICAT IN: MONITORUL OFICIAL  NR. 314 din 7 aprilie 2006

Având în vedere că asigurarea salarizării adecvate şi nediscriminatorii a judecătorilor şi procurorilor este prevăzută la cap. VI pct. 3.3 din Planul de acţiune pentru implementarea Strategiei de reformă a sistemului judiciar pe perioada 2005-2007, aprobată prin Hotărârea Guvernului nr. 232/2005, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 273 din 1 aprilie 2005, măsură care avea ca termen de finalizare luna decembrie 2005,

luând în considerare faptul că atât judecătorii, cât şi procurorii care nu au beneficiat de sporul de 40% pentru judecarea şi urmărirea penală a infracţiunilor de corupţie, criminalitate organizată şi terorism au acţionat în judecată

Ministerul Justiţiei, iar efortul bugetar pentru punerea în executare a hotărârilor judecătoreşti prin care s-au admis cererile acestora este de circa 4 ori mai mare decât cel rezultat din aplicarea prezentei ordonanţe de urgenţă,

ţinând seama de Hotărârea Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării nr. 185 din 22 iulie 2005, prin care s-a constatat existenţa unei discriminări directe între judecătorii şi procurorii care beneficiază de sporul de 40% şi cei care nu beneficiază de acest spor, recomandând Ministerului Justiţiei iniţierea unor modificări în sensul eliminării acestei inegalităţi,

luând în considerare că actuala grilă de salarizare a judecătorilor şi procurorilor este întemeiată pe vechea reglementare abrogată prin intrarea în vigoare a Legii nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, prin care au fost aduse modificări substanţiale ale prevederilor referitoare la cariera judecătorilor şi procurorilor cu incidenţă asupra salarizării,

ţinând cont de faptul că prin Legea nr. 247/2005 privind reforma în domeniile proprietăţii şi justiţiei, precum şi unele măsuri adiacente, cu modificările şi completările ulterioare, au fost aduse modificări în ceea ce priveşte organizarea şi funcţionarea Consiliului Superior al Magistraturii, ca organ cu activitate permanentă,

în temeiul art. 115 alin. (4) din Constituţia României, republicată,

Guvernul României adoptă prezenta ordonanţă de urgenţă.

CAPITOLUL I

Dispoziţii generale

Art. 1. - (1) Prezenta ordonanţă de urgenţă reglementează salarizarea şi alte drepturi ale membrilor Consiliului Superior al Magistraturii, ale judecătorilor de la Inalta Curte de Casaţie şi Justiţie, de la curţile de apel, tribunale şi judecătorii, ale procurorilor de la parchetele de pe lângă aceste instanţe, ale magistraţilor-asistenţi de la Inalta Curte de Casaţie şi Justiţie, ale personalului de specialitate juridică asimilat judecătorilor şi procurorilor, potrivit Legii nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, precum şi salarizarea şi unele drepturi ale asistenţilor judiciari.

(2) Salarizarea şi celelalte drepturi ale judecătorilor şi procurorilor militari se asigură de Ministerul Apărării Naţionale, potrivit prevederilor prezentei ordonanţe de urgenţă şi reglementărilor referitoare la drepturile materiale şi băneşti specifice calităţii de militar activ. Salarizarea şi celelalte drepturi ale procurorilor militari din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie se asigură de aceasta, potrivit prevederilor prezentei ordonanţe de urgenţă şi reglemen­tărilor referitoare la drepturile materiale şi băneşti specifice calităţii de militar activ.

Art. 2. - Salarizarea şi celelalte drepturi ale judecătorilor, ale procurorilor, ale personalului asimilat acestora şi ale magistraţilor-asistenţi se stabilesc ţinându-se seama de locul şi rolul justiţiei în statul de drept, de răspunderea, complexitatea şi riscurile funcţiei, de incompatibilităţile şi interdicţiile prevăzute de lege pentru aceste categorii de personal.

CAPITOLUL II

Salarizarea

Art. 3. - (1) Judecătorii, procurorii, personalul asimilat acestora şi magistraţii-asistenţi au dreptul pentru activitatea desfăşurată la o indemnizaţie de încadrare brută lunară stabilita în raport cu nivelul instanţelor sau parchetelor, cu funcţia deţinută şi cu vechimea în magistratură prevăzută de art. 86 din Legea nr. 303/2004, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, pe baza valorii de referinţă sectorială şi a coeficienţilor de multiplicare prevăzuţi în anexa care face parte integrantă din prezenta ordonanţă de urgenţă.

(2) Pentru judecătorii şi procurorii militari, indemnizaţia de încadrare brută lunară stabilită potrivit prezentei ordonanţe de urgenţă reprezintă solda de funcţie.

Art. 4. - (1) Judecătorii, procurorii, personalul asimilat acestora şi magistraţii-asistenţi beneficiază, în raport cu vechimea numai în funcţiile de judecător, procuror, magistrat-asistent la Inalta Curte de Casaţie şi Justiţie sau de personal asimilat judecătorilor şi procurorilor, de o majorare a indemnizaţiei stabilite potrivit art. 3 alin. (1), calculată în procente la indemnizaţia de încadrare brută lunară, după cum urmează:

-  de la 3 la 5 ani                          - 10%;

-  de la 5 la 10 ani                        - 15%;

-  de la 10 la 15 ani                      - 20%;

-  de la 15 la 20 de ani                - 25%;

-  peste 20 de ani                          - 30%.

(2)   Indemnizaţia de încadrare majorată potrivit alin. (1) se acordă de la data de întâi a lunii următoare celei în care s-a împlinit vechimea numai în funcţiile prevăzute la alin. (1) şi constituie indemnizaţia de încadrare brută lunară.

(3)   Indemnizaţia de încadrare majorată potrivit alin. (1) se ia în calcul la stabilirea pensiilor şi a altor drepturi de asigurări sociale, la stabilirea, recalcularea şi actualizarea pensiei de serviciu, precum şi a oricăror alte drepturi ce se determină pe baza veniturilor salariale.

Art. 5. - Judecătorii, procurorii, personalul asimilat acestora şi magistraţii-asistenţi, precum şi personalul de specialitate din cadrul Institutului Naţional de Criminologie, care posedă titlul ştiinţific de doctor sau doctor docent, beneficiază de un spor de 15% din indemnizaţia de încadrare brută lunară, care se acordă de la data de întâi a lunii următoare celei în care s-a solicitat.

Art. 6. - (1) Judecătorii şi procurorii care funcţionează la instanţele şi parchetele din mediul rural, situate în comune, beneficiază de indemnizaţii de încadrare brute lunare majorate cu până la 10%. Majorarea se stabileşte în funcţie de gradul de izolare a localităţii şi de condiţiile concrete de viaţă, prin ordin al ministrului justiţiei sau, după caz, al procurorului general al Parchetului de pe lângă Inalta Curte de Casaţie şi Justiţie, cu avizul Consiliului Superior al Magistraturii.

(2) Indemnizaţia de încadrare brută lunară majorată potrivit alin. (1) se ia în calcul la stabilirea pensiilor şi a altor drepturi de asigurări sociale, la stabilirea, recalcularea şi actualizarea pensiei de serviciu, precum şi a oricăror alte drepturi ce se determină pe baza veniturilor salariale.

Art. 7. - (1) Pentru condiţii deosebite de muncă, grele, vătămătoare sau periculoase, judecătorilor, procurorilor, magistraţilor-asistenţi şi personalului asimilat acestora li se acordă un spor de 15% din indemnizaţia de încadrare brută lunară, proporţional cu timpul efectiv lucrat în aceste condiţii.

(2) Condiţiile de acordare a sporului prevăzut la alin. (1) se aprobă de ordonatorul principal de credite sau, după caz, de procurorul şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, în funcţie de condiţiile deosebite, grele, vătămătoare sau periculoase stabilite potrivit legii.

Art. 8. - (1) Personalul asimilat judecătorilor şi procurorilor, precum şi personalul de specialitate juridică din cadrul Şcolii Naţionale de Grefieri se salarizează în raport cu vechimea în magistratură sau, după caz, în specialitate, potrivit prevederilor lit. B din anexă.

(2)   Salarizarea magistraţilor-asistenţi se face potrivit prevederilor lit. A din anexă, în baza coeficienţilor de multiplicare prevăzuţi la nr. crt. 20, 21 şi 22 pentru magistraţii-asistenţi gradele I, II şi III, la nr. crt. 14, 15 şi 16 pentru magistraţii-asistenţi şefi gradele I, II şi III şi la nr. crt. 14 pentru prim-magistratul-asistent.

(3)   Bursele auditorilor de justiţie se stabilesc potrivit lit. A din anexă, în baza coeficienţilor de multiplicare prevăzuţi la nr. crt. 30 şi 31, în raport cu vechimea pe care o au ca auditori.

Art. 9. - Indemnizaţiile de încadrare brute lunare şi celelalte drepturi ale judecătorilor, procurorilor, personalului asimilat acestora şi ale magistraţilor-asistenţi se acordă, după caz, de ministrul justiţiei, de preşedintele Inaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, de preşedintele Consiliului Superior al Magistraturii sau de procurorul general al Parchetului de pe lângă Inalta Curte de Casaţie şi Justiţie, cu excepţia cazurilor în care prin lege specială sau prin prezenta ordonanţă de urgenţă se prevede altfel.

Art. 10. - (1) Pe perioada mandatului, preşedintele şi vicepreşedintele Consiliului Superior al Magistraturii primesc o indemnizaţie brută lunară egală cu cea a preşedintelui, respectiv a vicepreşedintelui Inaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.

(2)   Membrii Consiliului Superior al Magistraturii care desfăşoară activitate permanentă, cu excepţia celor prevăzuţi la alin. (1), primesc lunar pentru activitatea desfăşurată o indemnizaţie brută lunară egală cu cea a unui preşedinte de secţie al Inaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.

(3)  La calculul indemnizaţiei prevăzute la alin. (1) şi (2) se includ majorarea prevăzută la art. 4 şi celelalte sporuri, care se acordă în condiţiile prevăzute de prezenta ordonanţă de urgenţă.

(4)  Membrii Consiliului Superior al Magistraturii prevăzuţi la alin. (1) şi (2) beneficiază şi de o indemnizaţie de membru egală cu „25% din indemnizaţia brută lunară a judecătorului de la Inalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

(5)   Membrii aleşi ai Consiliului Superior al Magistraturii fără activitate permanentă beneficiază, pe lângă indemnizaţia brută lunară corespunzătoare funcţiei avute în cadrul instanţei sau parchetului, şi de o indemnizaţie de membru egală cu „50% din indemnizaţia brută lunară a judecătorului de la Inalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

(6)    Membrii de drept ai Consiliului Superior al Magistraturii şi reprezentanţii societăţii civile beneficiază de o indemnizaţie de membru egală cu 50% din indemnizaţia brută lunară a judecătorului de la Inalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

(7)  In baza de calcul a indemnizaţiei de membru al Consiliului Superior al Magistraturii, prevăzută la alin. (4), (5) şi (6), nu se includ majorarea prevăzută la art. 4 şi nici celelalte sporuri stabilite de prezenta ordonanţă de urgenţă ori de acte normative speciale.

(8)   Preşedintele, vicepreşedintele şi membrii Consiliului Superior al Magistraturii cu activitate permanentă, dacă nu au domiciliul în municipiul Bucureşti, beneficiază de dreptul prevăzut la art. 13 alin. (1) lit. c), în limita a 4 călătorii dus-întors, pe lună, între localitatea de domiciliu şi municipiul Bucureşti, precum şi de prevederile art. 22 sau, după caz, ale art. 23.

Art. 11. - (1) Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie şi cei din cadrul Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism sunt salarizaţi potrivit nr. crt. 6-13 de la lit. A din anexă, în raport cu funcţiile pe care le deţin sau cu care sunt asimilaţi potrivit legii.

(2)   Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie beneficiază de toate drepturile stabilite de prezenta ordonanţă de urgenţă, de Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 43/2002 privind Direcţia Naţională Anticorupţie, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 503/2002, cu modificările şi completările ulterioare, precum şi de drepturi stabilite expres pentru aceştia prin alte acte normative. Procurorii din cadrul Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism beneficiază de toate drepturile stabilite de prezenta ordonanţă de urgenţă, de Legea nr. 508/2004 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea în cadrul Ministerului Public a Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism, cu modificările şi completările ulterioare, precum şi de drepturi stabilite expres pentru aceştia prin alte acte normative.

(3)   Salariul de bază pentru specialiştii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie şi al Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism se stabileşte potrivit nr. crt. 28 de la lit. A din anexă. Specialiştii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie şi al Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism beneficiază şi de celelalte drepturi salariale prevăzute de lege pentru funcţionarii publici. Specialiştii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie şi al Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism beneficiază şi de prevederile art. 23.

(4)  Salariul de bază se stabileşte potrivit nr. crt. 31 de la lit. A din anexă pentru agenţii de poliţie judiciară din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie, nr. crt. 28 pentru ofiţerii de poliţie judiciară, nr. crt. 27 pentru şefii de birou şi nr. crt. 26 pentru şefii de serviciu. Ofiţerii şi agenţii de poliţie judiciară din Direcţia Naţională Anticorupţie beneficiază de drepturile prevăzute în anexa nr. 4 la Ordonanţa Guvernului nr. 38/2003 privind salarizarea şi alte drepturi ale poliţiştilor, aprobată cu modificări prin Legea nr. 353/2003, cu modificările şi completările ulterioare.

(5)   Ofiţerii şi agenţii de poliţie judiciară, precum şi specialiştii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie şi al Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism beneficiază în mod corespunzător de drepturile prevăzute la art. 13.

(6)  Indemnizaţiile de încadrare brute lunare sau salariile de bază brute, precum şi alte drepturi salariale ale personalului din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie se stabilesc de procurorul şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, potrivit legii.

CAPITOLUL III

Drepturile acordate în cazul delegării şi detaşării

Art. 12. - (1) Pe perioada delegării şi a detaşării, judecătorii, procurorii, personalul asimilat acestora şi magistraţii-asistenţi beneficiază de toate drepturile prevăzute de lege pentru funcţia în care sunt delegaţi sau detaşaţi. Dacă indemnizaţia şi celelalte drepturi salariale prevăzute pentru funcţia în care sunt delegaţi sau detaşaţi sunt mai mici, aceştia îşi păstrează indemnizaţia de încadrare brută lunară şi celelalte drepturi băneşti.

(2) Drepturile care se acordă pe timpul detaşării se suportă de instituţia în care persoana în cauză îşi desfăşoară activitatea.

Art. 13. - (1) Judecătorii, procurorii, personalul asimilat acestora şi magistraţii-asistenţi, care sunt detaşaţi sau delegaţi   în   altă   localitate   decât   cea   de   domiciliu, beneficiază, pe toată durata delegării sau detaşării, de următoarele drepturi:

a)   diurnă în cuantum de 2% din indemnizaţia de încadrare brută lunară, dar nu mai puţin decât cuantumul prevăzut pentru personalul din unităţile bugetare;

b)  decontarea cheltuielilor de cazare la structuri turistice de categoria până la 3 stele inclusiv. In situaţia în care nu beneficiază de cazare în aceste condiţii, au dreptul la o sumă egală cu 0,5% din indemnizaţia de încadrare brută lunară pentru fiecare noapte, pe toata durata delegării sau detaşării în altă localitate;

c)  decontarea, în limita a 4 călătorii dus-întors, pe lună, a transportului aerian, naval, auto sau pe calea ferată clasa I, inclusiv vagon de dormit clasa I, ori, după caz, a 7,5 litri carburant la suta de kilometri, în situaţia în care deplasarea se face cu autoturismul. Decontarea transportului nu se acordă în cazul în care deplasarea se face cu autoturismul ce aparţine instituţiei.

(2)  De drepturile prevăzute la alin. (1) beneficiază şi cei care se deplasează în altă localitate pentru susţinerea examenului de capacitate.

(3)   Prevederile alin. (1) şi (2) se completează, după caz, cu reglementările aplicabile personalului din instituţiile publice.

Art. 14. - Judecătorii, procurorii şi personalul asimilat acestora, detaşaţi în funcţii de conducere din Administraţia Naţională a Penitenciarelor, beneficiază, pe durata detaşării, pe lângă indemnizaţia de încadrare brută lunară a funcţiei de execuţie corespunzătoare nivelului instanţei sau al parchetului şi vechimii pe care o au la data detaşării, şi de indemnizaţia de conducere prevăzută de lege pentru funcţia de conducere pe care sunt detaşaţi, precum şi de drepturile prevăzute în legile speciale.

Art. 15. - Judecătorii, procurorii şi personalul asimilat acestora, numiţi temporar într-o funcţie de conducere, în cazul în care titularul acesteia lipseşte din instituţie o perioadă mai mare de 30 de zile calendaristice şi nu beneficiază de salariu sau indemnizaţie pe perioada respectivă, au dreptul la indemnizaţia de încadrare brută lunară corespunzătoare funcţiei pe care o preiau.

CAPITOLUL IV

Salarizarea şi alte drepturi ale asistenţilor judiciari

Art. 16. - (1) Asistenţii judiciari numiţi în condiţiile Legii nr. 304/2004 privind organizarea judiciară, republicată, cu modificările ulterioare, sunt salarizaţi cu o indemnizaţie de încadrare brută lunară potrivit coeficienţilor de multiplicare prevăzuţi, după caz, la lit. A din anexă, nr. crt. 28-31, în raport cu vechimea în funcţii juridice.

(2)  Asistenţii judiciari beneficiază în mod corespunzător de drepturile prevăzute la art. 5, 7, 18, 24 şi 25.

(3)   Indemnizaţiile de încadrare brute lunare şi celelalte drepturi ale asistenţilor judiciari se acordă prin ordin al ministrului justiţiei.

Art. 17. - In cazul în care asistenţii judiciari sunt delegaţi sau detaşaţi la instanţe care au sediul în alte localităţi decât cele în care îşi au domiciliul, aceştia beneficiază de decontarea cheltuielilor de transport şi cazare, precum şi de diurnă, potrivit dispoziţiilor legale aplicabile personalului din unităţile bugetare.

CAPITOLUL V

Alte drepturi ale judecătorilor, ale procurorilor şi ale celuilalt personal

Art. 18. - (1) Pentru activitatea desfăşurată personalul prevăzut la art. 1 beneficiază la sfârşitul anului calendaristic de un premiu anual egal cu indemnizaţia de încadrare brută din ultima lună a anului pentru care se face premierea.

(2) Pentru cei care nu au lucrat tot timpul anului premiul se acordă proporţional cu perioada în care au lucrat, luându-se în calcul indemnizaţia de încadrare brută din ultima lună de activitate.

(3) Premiile anuale pot fi reduse sau nu se acordă persoanelor care au obţinut calificativul „nesatisfăcător" ori au săvârşit abateri pentru care au fost sancţionate disciplinar în anul pentru care se face premierea. Aceste drepturi nu se acordă în cazul persoanelor care au fost suspendate sau înlăturate din funcţie pentru fapte imputabile lor.

Art. 19. - (1) In cazul în care ordonatorul principal de credite bugetare realizează economii prin reducerea cheltuielilor cu salariile, acesta poate acorda premii în cursul anului, în limita a 5% din fondul de salarii prevăzut în bugetul de venituri şi cheltuieli, personalului care asigură realizarea activităţii ce revenea posturilor din care au provenit economiile.

(2) In cazul în care procurorul şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie realizează economii în bugetul distinct de venituri şi cheltuieli prin reducerea cheltuielilor cu salariile, acesta poate acorda premii în cursul anului, în limita a 5% din fondul de salarii, personalului care asigură realizarea activităţii ce revenea posturilor din care au provenit economiile.

Art. 20. - Ministerul Justiţiei, Inalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Consiliul Superior al Magistraturii, Parchetul de pe lângă Inalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi Direcţia Naţională Anticorupţie pot constitui un fond de premiere lunar prin aplicarea unei cote de până la 2% asupra fondului de salarii prevăzut în bugetele de venituri şi cheltuieli ale fiecărei unităţi. Din acest fond sunt acordate premii în cursul anului personalului care a realizat sau a participat direct la obţinerea unor rezultate în activitate apreciate ca valoroase. Sumele neconsumate pot fi utilizate în lunile următoare în cadrul aceluiaşi an bugetar.

Art. 21. - Criteriile pentru acordarea premiilor prevăzute la art. 18-20 se aprobă de ordonatorul principal de credite sau, după caz, de procurorul şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie.

Art. 22. - Judecătorii, procurorii şi personalul asimilat acestora, precum şi magistraţii-asistenţi au dreptul la atribuirea unei locuinţe de serviciu dacă, în localitatea unde îşi desfăşoară activitatea, aceştia, soţul/soţia sau copiii aflaţi în întreţinerea lor nu beneficiază de locuinţă proprietate personală ori nu li s-a atribuit locuinţă de către autorităţile administraţiei publice locale.

Art. 23. - (1) Judecătorii, procurorii, personalul asimilat acestora şi magistraţii-asistenţi, cărora nu li s-a acordat locuinţă de serviciu de către ordonatorii principali de credite, au dreptul, în condiţiile art. 22, la compensarea diferenţei dintre chiria ce s-ar stabili pentru o locuinţă de serviciu, potrivit legii, şi chiria plătită pe baza unui contract de închiriere încheiat în condiţiile legii. Acest drept nu are caracter salarial şi nu se impozitează. Compensarea nu se acordă în cazul în care contractul de închiriere este încheiat cu rude de gradul I sau II.

(2)   Plafonul anual în limita căruia se poate deconta chiria în condiţiile alin. (1) se stabileşte prin ordin comun al ministrului justiţiei, al preşedintelui Consiliului Superior al Magistraturii, al preşedintelui Inaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, al procurorului general al Parchetului de pe lângă Inalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi al procurorului şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie.

(3)  Au dreptul la locuinţă de serviciu potrivit art. 22 sau, după caz, la compensarea chiriei în condiţiile alin. (1) şi (2) şi cei delegaţi, detaşaţi sau transferaţi în altă localitate decât cea de domiciliu, dacă ei, soţul/soţia sau copiii aflaţi în întreţinerea lor nu au în proprietate o locuinţă în localitatea în care sunt delegaţi, detaşaţi sau transferaţi. In acest caz, personalul delegat sau detaşat nu mai beneficiază de dreptul prevăzut la art. 13 alin. (1) lit. b).

 (4)  Judecătorii, procurorii, personalul asimilat acestora şi magistraţii-asistenţi, care nu beneficiază de locuinţă proprietate personala ori cărora nu li s-a acordat locuinţă de serviciu în condiţiile art. 22 sau compensarea chiriei în condiţiile alin. (1), în localitatea în care îşi desfăşoară activitatea, au dreptul la decontarea cheltuielilor de transport între localitatea în care îşi au domiciliul sau reşedinţa şi localitatea unde se află sediul unităţii. In situaţia în care deplasarea se face cu autoturismul, aceştia beneficiază de decontarea contravalorii a 7,5 litri carburant la suta de kilometri, pentru perioada în care au lucrat efectiv.

(5)  Locuinţele de serviciu nu pot fi vândute judecătorilor, procurorilor, personalului asimilat acestora şi nici altor categorii de personal din sistemul justiţiei.

(6)   Dacă judecătorii, procurorii, personalul asimilat acestora şi magistraţii-asistenţi, inclusiv soţul/soţia acestora sau copiii aflaţi în întreţinerea lor, au înstrăinat o locuinţă proprietate personală după data numirii în funcţie în localitatea în care solicită drepturile prevăzute la alin. (1)-(3) şi la art. 22, nu mai beneficiază de aceste drepturi.

(7)  In cazul pensionării, titularul contractului de închiriere şi soţul ori soţia acestuia îşi păstrează drepturile locative pe tot parcursul vieţii.

Art. 24. - Judecătorii, procurorii, personalul asimilat acestora şi magistraţii-asistenţi, precum şi familiile acestora beneficiază, ca măsură de protecţie socială, de înlesniri stabilite prin ordin al ministrului justiţiei sau al procurorului general al Parchetului de pe lângă Inalta Curte de Casaţie şi Justiţie, după caz, cu privire la folosirea caselor de odihnă, a sanatoriilor şi a altor amenajări recreative şi sportive aflate în proprietatea sau în administrarea Ministerului Justiţiei şi, respectiv, a Parchetului de pe lângă Inalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Art. 25. - (1) Judecătorii, procurorii, personalul asimilat acestora şi magistraţii-asistenţi, în activitate sau pensionari, precum şi soţul sau soţia şi copiii aflaţi în întreţinerea acestora beneficiază în mod gratuit de asistenţă medicală, medicamente şi proteze, în condiţiile respectării dispoziţiilor legale privind plata contribuţiei pentru asigurările sociale de sănătate.

(2) Condiţiile de acordare gratuită a asistenţei medicale, medicamentelor şi protezelor se stabilesc prin hotărâre a Guvernului. Aceste drepturi nu au caracter salarial şi nu se impozitează.

Art. 26. - (1) Absolvenţii, inclusiv cei ai Institutului Naţional al Magistraturii, în primul an de activitate după terminarea studiilor, numiţi ca judecători, procurori sau personal asimilat acestora în unităţi din altă localitate decât cea de domiciliu, beneficiază de o indemnizaţie de instalare egală cu indemnizaţia de încadrare brută lunară corespunzătoare funcţiei în care urmează să fie încadraţi. Această indemnizaţie se acordă şi absolvenţilor numiţi pe funcţii de personal asimilat în Ministerul Justiţiei, Consiliul Superior al Magistraturii, Institutul Naţional al Magistraturii, Ministerul Public sau Institutul Naţional de Criminologie.

(2)   In cazul în care absolventul este încadrat într-o unitate din mediul rural, indemnizaţia va fi egală cu două indemnizaţii de încadrare brute lunare.

(3)   Prin ordin al ministrului justiţiei sau al procurorului general al Parchetului de pe lângă Inalta Curte de Casaţie şi Justiţie, după caz, se poate aproba ca pentru absolvenţii facultăţilor de drept să se acorde indemnizaţia prevăzută la alin. (2) şi în cazul încadrării lor în localităţi în care atragerea juriştilor se face cu mare greutate.

(4)    Indemnizaţiile prevăzute la alin. (1) -(3) se impozitează potrivit legii, se înscriu în carnetul de muncă şi se acordă o singură dată în timpul activităţii.

(5)   Cel care a beneficiat de acordarea indemnizaţiilor prevăzute de alin. (1) -(3) este obligat să funcţioneze în unitatea în care a fost numit o perioadă de 2 ani de la numirea în funcţie. In cazul nerespectării acestei obligaţii, drepturile acordate potrivit alin. (1) -(3) se restituie şi se anulează din carnetul de muncă.

Art. 27. - (1) Judecătorii, procurorii, personalul asimilat acestora şi magistraţii-asistenţi, care şi-au pierdut total sau parţial capacitatea de muncă, fiind încadraţi în gradul I sau II de invaliditate, în urma săvârşirii împotriva lor a unor fapte prevăzute de legea penală, în timpul sau în legătură cu serviciul, vor primi pe perioada invalidităţii o pensie egală cu indemnizaţia de încadrare brută lunară avută la data survenirii invalidităţii şi vor beneficia o singură dată de o compensaţie egală cu de cinci ori aceeaşi indemnizaţie brută.

(2)  Judecătorii, procurorii, personalul asimilat acestora şi magistraţii-asistenţi, care şi-au pierdut parţial capacitatea de muncă, în condiţiile alin. (1), fiind încadrabili în gradul III de invaliditate, şi care nu îşi mai pot exercita în continuare profesia vor beneficia de o pensie egală cu cel puţin jumătate din indemnizaţia de încadrare brută avută în ultima lună de activitate, de o compensaţie egală cu de trei ori aceeaşi indemnizaţie brută, precum şi de dreptul de a cumula, în condiţiile legii, pensia cu salariul pe care îl pot primi dintr-o altă activitate desfăşurată.

(3)   Urmaşii celor decedaţi în condiţiile prevăzute la alin. (1): soţul supravieţuitor/soţia supravieţuitoare, copiii minori şi copiii majori aflaţi la studii până la împlinirea vârstei de 26 de ani beneficiază, pe perioada cât îndeplinesc condiţiile prevăzute de reglementările legale referitoare la pensiile de asigurări sociale din sistemul public, de o sumă unică egală cu indemnizaţia de încadrare brută lunară pe care a avut-o persoana respectivă la data decesului, plătită de angajator.

(4)   Partea din pensia de invaliditate prevăzută de prezenta ordonanţă de urgenţă, care depăşeşte nivelul pensiei de invaliditate din sistemul public ai asigurărilor sociale, se suportă din bugetul de stat.

Art. 28. - (1) In caz de deces al judecătorului, procurorului, personalului asimilat acestora şi magistratului-asistent, membrii familiei care au dreptul, potrivit legii, la pensie de urmaş primesc pe o perioadă de 3 luni echivalentul indemnizaţiei de încadrare brute din ultima lună de activitate a celui decedat. Aceste drepturi se impozitează potrivit legii.

(2) In cazul în care decizia pentru pensia de urmaş nu a fost emisă din vina instituţiei în termen de 6 luni de la data decesului, aceasta va achita în continuare drepturile prevăzute la alin. (1), până la emiterea deciziei pentru pensia de urmaş.

Art. 29. - (1) Pentru acordarea de ajutoare, recompense şi contribuţii la acţiuni umanitare se constituie Fondul preşedintelui Consiliului Superior al Magistraturii, al preşedintelui Inaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, al procurorului general al Parchetului de pe lângă Inalta Curte de Casaţie şi Justiţie, al procurorului şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie şi al ministrului justiţiei, cu încadrarea în creditele bugetare aprobate.

(2)  Pentru primirea delegaţiilor străine şi a invitaţilor din ţară şi din străinătate se constituie Fondul de protocol al Consiliului Superior al Magistraturii, al Inaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, al Parchetului de pe lângă Inalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, cu încadrarea în creditele bugetare aprobate.

(3)  Baremurile de cheltuieli pentru acţiunile prevăzute la alin. (1) se stabilesc prin ordin al conducătorului instituţiei.

Art. 30. - (1) Judecătorii, procurorii şi personalul asimilat acestora, trimişi în străinătate pentru acţiuni în interesul serviciului, au drepturile şi obligaţiile stabilite prin regulamentul aprobat, după caz, de ministrul justiţiei, Plenul Consiliului Superior al Magistraturii, preşedintele Inaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, procurorul general al Parchetului de pe lângă Inalta Curte de Casaţie şi Justiţie, cu excepţia situaţiilor în care prin lege specială se prevede altfel, cu respectarea dispoziţiilor în vigoare referitoare la drepturile şi obligaţiile personalului trimis în străinătate.

(2) Cheltuielile de deplasare în străinătate - diurnă în valută, cheltuieli de transport şi cazare - se aprobă de conducătorul instituţiei şi se acordă potrivit dispoziţiilor prevăzute de lege pentru secretarii de stat.

Art. 31. - Parcul auto, consumul de carburanţi şi modul de utilizare a parcului auto din dotarea instanţelor judecătoreşti, a parchetelor, a unităţilor subordonate Ministerului Justiţiei şi a Consiliului Superior al Magistraturii se stabilesc prin hotărâre a Guvernului, cu excepţia situaţiilor în care prin lege specială se prevede altfel.

Art. 32. - Judecătorii, procurorii, personalul asimilat acestora şi magistraţii-asistenţi beneficiază şi de drepturile stabilite în mod expres pentru aceştia prin alte acte normative speciale.

CAPITOLUL VI

Dispoziţiile tranzitorii şi finale

Art. 33. - Judecătorii, procurorii, personalul asimilat acestora şi magistraţii-asistenţi, aflaţi în activitate la data intrării în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţă, se consideră că îndeplinesc condiţiile legale pentru funcţia în care sunt încadraţi.

Art. 34. - Statele de personal şi statele de funcţii se întocmesc în limita numărului de posturi legal aprobat.

Art. 35. - Drepturile de salarizare prevăzute de prezenta ordonanţă de urgenţă sunt brute şi impozabile. Acestea vor fi actualizate prin aplicarea indexărilor acordate în conformitate cu prevederile legale.

Art. 36. - (1) Personalul salarizat potrivit prezentei ordonanţe de urgenţă, nemulţumit de modul de stabilire a drepturilor salariale, poate face contestaţie, în termen de 15 zile de la data comunicării, la organele de conducere ale Ministerului Justiţiei, Consiliului Superior al Magistraturii, Parchetului de pe lângă Inalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi ale Direcţiei Naţionale Anticorupţie ori, după caz, la Colegiul de conducere al Inaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie. Contestaţiile se soluţionează în termen de cei mult 30 de zile.

(2) Impotriva hotărârilor organelor prevăzute la alin. (1) se poate face plângere, în termen de 30 de zile de la comunicare, la Secţia de contencios administrativ şi fiscal a Inaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, pentru hotărârile Colegiului de conducere al Inaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, sau, după caz, a Curţii de Apel Bucureşti, pentru celelalte hotărâri. Hotărârile pronunţate sunt irevocabile.

Art. 37. - Coeficienţii de multiplicare prevăzuţi în anexă se aplică în mod corespunzător altor categorii de personal care au fost salarizate în baza Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 177/2002 privind salarizarea şi alte drepturi ale magistraţilor, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 347/2003, cu modificările şi completările ulterioare.

Art. 38. - Valoarea de referinţă sectorială prevăzută în anexă se majorează cu 4% începând cu data de 1 aprilie 2006 şi cu 5% începând cu data de 1 septembrie 2006 faţă de nivelul din luna august 2006.

Art. 39. - Valoarea de referinţă sectorială prevăzută în anexele nr. 2, 4, 5 şi 6 la Legea nr. 50/1996 privind salarizarea şi alte drepturi ale personalului din organele autorităţii judecătoreşti, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, cu majorările şi indexările ulterioare, se majorează cu 4% începând cu data de 1 aprilie 2006, faţă de nivelul din luna martie 2006, şi cu 5% începând cu data de 1 septembrie 2006, fată de nivelul din luna august 2006.

Art. 40. - Dispoziţiile prezentei ordonanţe de urgenţă se aplică începând cu luna aprilie 2006.

Art. 41. - La data intrării în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţă se abrogă:

a)   Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 177/2002 privind salarizarea şi alte drepturi ale magistraţilor, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 924 din 18 decembrie 2002, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 347/2003, cu modificările şi completările ulterioare;

b)   prevederile referitoare la salarizarea şi alte drepturi ale judecătorilor Inaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie şi ale magistraţilor-asistenţi, cuprinse în Legea nr. 56/1996 privind salarizarea şi alte drepturi ale judecătorilor Curţii Supreme de Justiţie, ale magistraţilor-asistenţi şi ale celorlalte categorii de personal, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 139 din 4 iulie 1996, cu modificările şi completările ulterioare;

c)  dispoziţiile privind salarizarea preşedintelui, vicepreşedintelui, preşedinţilor de secţii şi judecătorilor Inaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, cuprinse în Legea nr. 154/1998 privind sistemul de stabilire a salariilor de bază în sectorul bugetar şi a indemnizaţiilor pentru persoane care ocupă funcţii de demnitate publică, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 266 din 16 iulie 1998, cu modificările şi completările ulterioare;

d)   art. 56 din Legea nr. 317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii, republicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 827 din 13 septembrie 2005;

e)   art. 28 alin. (1)-(5), (7) şi (9) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 43/2002 privind Direcţia Naţională Anticorupţie, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 244 din 11 aprilie 2002, aprobată cu modificări prin Legea nr. 503/2002, cu modificările şi completările ulterioare, şi art. 24 alin. (1), (3)-(5), (7) şi (8) din Legea nr. 508/2004 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea în cadrul Ministerului Public a Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 1.089 din 23 noiembrie 2004, cu modificările şi completările ulterioare;

f)  orice alte dispoziţii contrare.

PRIM-MINISTRU

CĂLIN POPESCU-TĂRICEANU

Contrasemnează:

Ministrul justiţiei,

Monica Luisa Macovei

Ministrul muncii, solidarităţii sociale şi familiei,

Gheorghe Barbu

p. Ministrul finanţelor publice,

Cătălin Doica,

secretar de stat

ANEXĂ*)

INDEMNIZAŢIILE

judecătorilor, procurorilor şi ale personalului de specialitate juridică asimilat judecătorilor şi procurorilor potrivit Legii nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor, republicată, cu modificările şi completările ulterioare

Valoarea de referinţă sectorială: 257 RON

A. Coeficienţii de multiplicare

Nr. crt. Funcţia Coeficient de multiplicare
Inalta Curte de Casaţie şi Justiţie
1. Preşedinte 26,000
2. Vicepreşedinte 25,000
3. Preşedinte de secţie 24,000
4. Judecător 23,000
Parchetul de   pe   lângă   Inalta Curte de Casaţie şi Justiţie
5. Procuror general 24,000
6. Prim adjunct al procurorului general 23,000
7. Adjunct al procurorului general 22,500
8. Consilier al procurorului general 22,000
9. Procuror şef secţie 21,500
10. Procuror şef secţie adjunct 21,000
11. Procuror şef serviciu 20,500
12. Procuror şef birou 20,000
13. Procuror 19,000

*) Anexa este reprodusă în facsimil.

Curţi de apel, parchete de pe lângă curţile de apel
14. Preşedinte, procuror general 19,000
15. Vicepreşedinte, procuror general adjunct 18,500
16. Preşedinte secţie, procuror şef secţie 18,000
17. Procuror şef serviciu 17,500
18. Procuror şef birou 17,250
19. Judecător, procuror 17,000

Tribunale, tribunale specializate,

parchete   de   pe    lângă tribunale şi

tribunale specializate

20. Preşedinte, prim-procuror 17,000
21. Vicepreşedinte, prim-procuror adjunct 16,500
22. Preşedinte secţie, procuror şef secţie 16,000
23. Procuror şef birou 15,500
24. Judecător, procuror 15,000
Judecătorii,   parchete   de pe   lângă judecătorii
25. Preşedinte, prim-procuror 15,000
26. Vicepreşedinte, prim-procuror adjunct 14,500
27. Preşedinte secţie, procuror şef secţie 14,000
28. Judecător, procuror, peste 3 ani vechime 13,500
29. Judecător, procuror, 2-3 ani vechime 9,000
30. Judecător, procuror, auditor de justiţie, 1-2 ani vechime 8,000
31. Judecător, procuror, auditor de justiţie, 0-1 an vechime 7,000

B.   Coeficienţii de multiplicare pentru personalul de specialitate juridică asimilat judecătorilor şi procurorilor, precum şi pentru personalul de specialitate din Şcoala Naţională de Grefieri şi Institutul Naţional de Criminologie

Nr. crt. Funcţia Coeficient de multiplicare
1.

Secretar general în aparatul Consiliului

Superior al Magistraturii, director

general în cadrul Ministerului Justiţiei,

consilier al ministrului justiţiei

Coeficientul de multiplicare prevăzut la lit. A nr.crt. 8
2. Secretar general adjunct în aparatul Consiliului Superior al Magistraturii Coeficientul de multiplicare prevăzut la lit. A nr.crt. 9, majorat cu 0,250
3.

Director la direcţii de specialitate

juridică din cadrul aparatului

Consiliului Superior al Magistraturii şi

Ministerului Justiţiei, directorul

Institutului Naţional al Magistraturii,

directorul Institutului Naţional de

Criminologie, directorul Şcolii

Naţionale de Grefieri

Coeficientul de multiplicare prevăzut la lit. A nr.crt. 9
4.

Director adjunct la direcţii de

specialitate juridică din Ministerul

Justiţiei sau din aparatul Consiliului

Superior al Magistraturii, director

adjunct al Institutului Naţional al

Magistraturii, directorul adjunct al

Institutului Naţional de Criminologie,

director adjunct al Şcolii Naţionale de

Grefieri

Coeficientul de multiplicare prevăzut la lit. A nr.crt. 10
5. Inspector şef în Ministerul Justiţiei şi Consiliul Superior al Magistraturii Coeficientul de multiplicare prevăzut la lit. A nr.crt. 9
6. Inspector şef serviciu în Consiliul Superior al Magistraturii Coeficientul de multiplicare prevăzut la lit. A nr.crt. 10, majorat cu 0,250
7. Inspector în Ministerul Justiţiei şi Consiliul Superior al Magistraturii Coeficientul de multiplicare prevăzut la lit. A nr.crt.10
8. Şef serviciu de specialitate juridică Coeficientul de multiplicare prevăzut la lit. A nr.crt.11
9. Şef birou de specialitate juridică Coeficientul de multiplicare prevăzut la lit. A nr.crt.12
10.

Personal de specialitate juridică

asimilat judecătorilor şi procurorilor

peste 3 ani vechime

Coeficientul de multiplicare prevăzut la lit. A nr.crt. 13,19,24,28.
11.

Personal de specialitate juridică

asimilat judecătorilor şi procurorilor

1 -3 ani vechime

Coeficientul de multiplicare prevăzut la lit. A nr.crt. 29.
12.

Personal de specialitate juridică

asimilat judecătorilor şi procurorilor,

0 -1 an vechime

Coeficientul de multiplicare prevăzut la lit. A, pct. 31
13.

Personal de instruire de specialitate juridică la Şcoala Naţională de Grefieri

personal specialitate, alta decât cea

juridică, din cadrul Institutului Naţional

de Criminologie

Coeficientul de multiplicare prevăzut la lit. A nr.crt. 13,19,24,28-31.

NOTA:

1.  Condiţiile de numire şi promovare în funcţie a judecătorilor, procurorilor şi personalului asimilat acestora sunt cele prevăzute de Legea nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor, republicată.

2.  Prin „vechime", în sensul lit. A, pct. 28-31 şi lit.B, pct. 10-12 din prezenta anexă, se înţelege vechimea în magistratură prevăzută la art. 86 din Legea nr. 303/2004, republicată.

3. După validarea examenului de capacitate, inclusiv în perioada prevăzută la art. 31 alin. (5) din Legea nr. 303/2004. republicată, judecătorilor şi procurorilor li se aplică coeficientul prevăzut la lit. A, pct. 28. Acelaşi coeficient se aplică şi judecătorilor şi procurorilor definitivi la data intrării în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţă, cu o vechime mai mică de 3 ani.

4.  După validarea examenului de capacitate, personalului de specialitate juridică asimilat i se aplică coeficienţii prevăzuţi la lit. B, pct. 10 şi 11, în funcţie de vechime. Personalul de specialitate juridică asimilat, aflat în funcţie la data intrării în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţă, îşi menţine coeficientul de multiplicare avut la această dată, dacă este mai mare decât cel prevăzut de prezenta ordonanţă de urgenţă, până la îndeplinirea condiţiilor legale pentru aplicarea noilor coeficienţi.

descarca document

Pin It